top of page

Fremtidsfuldmagten – forstå hvorfor den kan være så vigtig

Updated: Apr 19

Klæd dig selv fornuftigt på med Kvindeøkonomiens guide til samtalen omkring fremtidsfuldmagten



Facts, hvad? Hvem? Hvornår? Hvordan? Og hvorfor?

Måske har du hørt ordet fremtidsfuldmagt før – måske er begrebet helt nyt for dig. Uanset hvad er det vigtigt at forstå, hvor stor betydning en fremtidsfuldmagt kan have for dig og dine nærmeste, hvis du en dag mister råderetten – og med andre ord; ikke ved, hvad du selv hedder. Situationer hvor en fremtidsfuldmagt er relevant kan opstå ved sygdom eller anden ulykke. Kvindeøkonomien tager dig med denne guide i hånden og svarer på de mest almindelige spørgsmål omkring en fremtidsfuldmagt – med kyndig vejledning fra advokat Anne-Mette Westrup Milner, der til dagligt rådgiver inden for familieretten, herunder omkring ægtepagter, samejeoverenskomster, fremtidsfuldmagter, testamenter og lignende.


FACTS:
  • Antal fremtidsfuldmagter 2023: 107.050 stk. (Kilde: Danmarks Statistik)

  • En fremtidsfuldmagt kan være af midlertidig karakter – og trækkes tilbage, såfremt man får evnen til selv at handle/beslutte tilbage.

  • En fremtidsfuldmagt er et dokument, der oprettes, mens man er ved sine fulde fem, og indeholder bestemmelser om, hvem der skal varetage ens personlige og økonomiske interesser, hvis man en dag ikke længere selv er i stand til det.  

  • Mange mener, at det er noget ens forældre eller bedsteforældre har, men fremtidsfuldmagter er også relevante for den yngre målgruppe, blandt andet ved følgende;

    • Når man ejer ejendom, 

    • Når man er virksomhedsejer,

    • Når man har børn,

    • Når man er enlig eller samlevende eller gift,

    • mv.


HVAD er en fremtidsfuldmagt? 

En fremtidsfuldmagt er et juridisk dokument, som giver dig mulighed for selv at vælge hvem, der skal repræsentere dig og tage hånd om dine personlige og økonomiske forhold / interesser, hvis du bliver syg eller kommer ud for en ulykke, der gør dig ude af stand til at råde selv. 


En fremtidsfuldmagt kan måske for nogle sidestilles med en form for forsikring. Det er et dokument, man opretter og håber aldrig at skulle bruge. Men er man i en situation, hvor man ikke selv kan råde, så er fremtidsfuldmagten rigtig god at have.


HVEM har en fremtidsfuldmagt relevans for?

En fremtidsfuldmagt er relevant for alle myndige personer. Fremtidsfuldmagten er relevant, hvis man bliver syg eller kommer ud for en ulykke – og ingen kender dagen før solen går ned. 


I en fremtidsfuldmagt kan man give en anden person, en såkaldt “fuldmagtshaver”, ret til at råde på sine vegne efter nogle mere præcise ønsker, som man måtte have. Eksempelvis har en fuldmagtshaver mulighed for at sælge fast ejendom, overdrage andelsbolig samt købe og/eller sælge værdipapirer. Man kan også sikre, at en fuldmagtshaver sørger for, at ens personlige pleje bliver håndteret, som man ønsker det - eksempelvis at man kommer til frisør eller tandlæge løbende.


Hvis man er selvstændig, og dermed har sin egen virksomhed, kan det være relevant at have indskrevet ønsker og retningslinjer for driften af virksomheden. Det kan derudover også være relevant at overveje, hvem der skal være fuldmagtshaver og dermed kunne styre virksomheden videre på dine vegne - måske er det en samarbejdspartner eller en revisor. Her vil det nemlig være relevant for fuldmagtshaver, at kende dine ønsker og planer for fremtiden for virksomheden, og at fremtidsfuldmagten derfor skitserer rammerne for hvordan fuldmagtshaveren kan råde. 


HVORNÅR bør man oprette – og eventuelt senere opdatere sin fremtidsfuldmagt?

Der er ikke noget krav om, at man skal oprette en fremtidsfuldmagt, men den skal oprettes, mens man er ved sine fulde fem. En fremtidsfuldmagt kan senere trækkes tilbage, eller ændres og opdateres, hvis relationer eller personlige og/eller økonomiske forhold bliver ændret. 


En fremtidsfuldmagt kan oprettes, ændres og opdateres, så længe man er ved sine fulde fem, og derfor kan råde.


HVORDAN opretter man en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt bliver som oftest udarbejdet med bistand fra en advokat, men kan også udformes af én selv uden bistand fra en rådgiver. Det er dog ofte en fordel at modtage rådgivning i forbindelse med oprettelsen af en fremtidsfuldmagt.


Vælger man at få en advokat til at bistå sig i forbindelse med oprettelse af en fremtidsfuldmagt, vil advokaten rådgive og vejlede i forbindelse med oprettelse og udarbejdelse af fremtidsfuldmagten. Herved vil man også ofte (af advokaten) få stillet nogle af de spørgsmål, som man ikke altid selv har overvejet. Det kan i den sammenhæng også vise sig, at der med fordel kan oprettes andre dokumenter relateret til fuldmagtsgivers personlige forhold f.eks. testamente.


En  fremtidsfuldmagt er registreret i fremtidsregisteret når man har underskrevet med MitID og efterfølgende bekræftet fremtidsfuldmagten foran en notar. Fremtidsfuldmagten træder først i kraft den dag, du er ude af stand til at råde, og denne vurdering foretages af en læge ved udarbejdelse af en lægeerklæring.


Har du ikke MitID, kan du registrere en fremtidsfuldmagt ved fremmøde efter aftale i Familieretshuset. 


HVORFOR bør man oprette en fremtidsfuldmagt? 

Hvis man ikke har oprettet en fremtidsfuldmagt, og man bliver ude af stand til at råde og agere på grund af sygdom eller anden ulykke, vil ens pårørende være nødsaget til at ansøge om værgemål.  


Den proces kan være både sårbar og tidskrævende med lange ekspeditionstider. Herudover har man (fuldmagtsgiver) ikke mulighed for enten at afgrænse eller beslutte, at en anden person råder på ens vegne, fordi det vil være for sent - man er ikke længere ved sine fulde fem.


Det kan være svært at sidde med en rådgiver eller sine pårørende og drøfte indholdet og oprettelsen af en fremtidsfuldmagt, men samtalen er god at have – så man, mens man er ved sine fulde fem, får udformet de dokumenter, der er relevant for ens private forhold. 

Comments


Kontakt os

Forperson

Benedikte Løje Nielsen

Støt vores arbejde

Tak fordi du er her og viser interesse for vores sag!

 

Det er gratis at være medlem af Kvindeøkonomien, og der er forskellige måder at støtte vores arbejde på

Følg vores rejse

Vi er en bevægelse i vækst med formål at øge den økonomiske ligestilling - både hos den enkelte kvinde og i vores samfund generelt. Følg vores kamp på de sociale medier.

  • LinkedIn
  • Instagram

Copyright ©2025 All rights reserved Kvindeøkonomien

bottom of page