top of page

Min økonomiske historie - Mød Anne

Af Suzana Milovic

31. marts 2021

Navn: Anne Meiniche

Profession: Journalist, Forfatter og Foredragsholder

Alder: 55 år


”Jeg har skilt mig af med min ratepensions-forvalter og har taget min pension i egen hånd. Sidste år tjente jeg i al beskedenhed 28% hjem til en selvforvaltet ordning, som jeg oprettede for 2 år siden. Det kostede 0kr i administration.”

 

Kvindeøkonomien introducerer en ny artikelserie, hvor en række danske kvinder fortæller om et tema indenfor deres privatøkonomi. Vi får indsigt i de gode historier, det tabubelagte, det sårbare og muligvis udfordrende, som vi alle kan lade os inspirere af og muligvis spejle os i.

 

Vi fandt Anne Meiniche i et kommentarspor på Facebook i en gruppe om fremtidsmuligheder, hvor vi blev meget inspirerede af en kommentar, hun delte om investering. Anne skrev, at hun har skiftet sin ratepensionsforvalter ud, og har taget sin pension i hånd. Nu investerer hun selv sine penge.


”Den ordning, jeg nu har taget ”hjem” gav 1,5% sidste år i forrentning, så i sidste ende kommer det til at koste penge at have den, for man betaler selskaberne dyrt for at administrere ordningerne - og i mit tilfælde med et yderst beskedent resultat”.


Og det kan betale sig for kvinder at interessere sig mere for at investere, viser undersøgelser. Når kvinder investerer, klarer de sig faktisk bedre end mænd, ifølge Danske Bank eksempelvis. Nogle af årsagerne er, at kvinder er mindre impulsive, vi investerer mere langsigtet, vi går i højere grad op i, hvad vi investerer i, og vi langt mindre risikovillige.


Anne fortæller også, at hun bekymrer sig meget om, hvor hendes penge bliver investeret. Hun siger, vi ofte ikke har indsigt i, hvad vi støtter med vores penge, når vi investerer gennem et pensionsselskab, hvorfor det også for hende er mere ideelt at investere pengene selv. Pensionsselskaberne er givetvis begyndt at interessere sig lidt mere for det grønne område, men de kan også godt lide at holde sig til det sikre, når de investerer. Med det sikre menes selskaber, de historisk har investeret i, som sagtens kan være tobaksvirksomheder, olie, m.m., og det har Anne ikke lyst til at støtte med sine penge. Det passer til et af Kvindeøkonomiens slogans: ”Hvor sover dine penge?”


Var hun så ikke bange for, det kunne gå galt at investere dem selv? ”Nu er det slet ikke fordi, jeg bilder mig ind, jeg har særlige evner eller noget. Men jeg er hoppet med på den bølge, hvor (især) kvinder er blevet mere bevidste om det her, gider at sætte sig ind i det og tør tage et spring. Der har da været mange trygheds-hurdler at overkomme, og mange tabutrolde, der sagde, ”det kan du ikke finde ud af”, men der findes jo et hav af relevante netværk og bøger i dag, hvor man kan lære en masse om investering. Og så kan man starte i det små. Jeg vil klart anbefale, at man sætter sig ordentligt og grundigt ind i tingene, inden man tager et stort spring. Selvfølgelig. Men man skal bare ikke tro, at tingene sker af sig selv.”


Anne har da også prøvet at miste en masse penge, da hun investerede gennem et stort anerkendt investeringsfirma tilbage i sommeren 2008. Hun stolede på rådgiverens dømmekraft og vidste ikke noget om investering. ”Ja, så kan I næsten selv regne ud, hvordan det gik derefter. Det var en katastrofe, da finanskrisen kom. Jeg tabte 90 % af mine penge.”


Men det har heldigvis ikke taget modet fra hende. Anne har valgt at gå grundigt til værks, lægge en strategi, som især har fokus på det bæredygtige, på at investere langsigtet og have is i maven. ”Det nytter ikke noget, at man går i panik over, at det ændrer sig og går ned i en periode. Man skal kunne være tålmodig og fokusere på det langsigtede. Jeg investerer også kun i noget, jeg kan forstå. Ikke i vilde tech-selskaber og andet, jeg ikke grundlæggende forstår. Jeg er ret røvkedelig der.”


Anne har som eksempel valgt at investere i Coloplast, for stomiposer er noget, man kan forstå behovet for, og virksomheden er sund og veldrevet. Hun har også investeret i VW. Ud fra en tanke om, at det er et stort selskab med biler i de fleste prisklasser, og at de satser stort på el-biler. ”Det kan godt være, at el-biler så bliver overhalet af noget andet. Det ved jeg jo ikke. Men jeg følger med i selskabet og markedet, og så tør jeg godt sadle om, hvis jeg finder noget andet, som jeg også forstår - og som jeg tror mere på.”


“Jeg ville bare ønske, jeg var startet tidligere. Jeg taler med mine voksne døtre om investering og aktier og prøver at få dem til at interessere sig for det. Især min ene datter interesserer sig for det - de andre tre desværre ikke. Men altså - hvis man starter i en alder af 25 år med alle de muligheder og netværk, der findes idag, kan man virkelig opnå noget med sin pension, hvorimod det er lidt mere begrænset med mine 55 år. Men det er aldrig for sent!”

Og det er vi i Kvindeøkonomien helt enige i.
Kilder:

Danske Bank, 2019. Derfor investerer kvinder bedre end mænd.

Kofoed, S, 2021. Flere kvinder køber aktier - og de investerer både alngsigtet og grønt: 'Det kan mænd lære noget af'.

Nordnet, 2019. Kvinder er mindre risikovillige og vælger flere grønne aktier.


Comentários


bottom of page